Fundacja Red is Bad

MAJOR ANDRZEJ KISZKA PS. „DĄB”

Najdłużej ukrywający się, po „Lalku”, Żołnierz Wyklęty. Major Kiszka walczył u boku Józefa Zadzierskiego „Wołyniaka”oraz pod dowództwem Franciszka Przysiężniaka „Ojca Jana”. Był żołnierzem Narodowej Organizacji Wojskowej i Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, które stawiały opór agresorom ze wschodu i z zachodu. Po wojnie, z obawy przed dekonspiracją, Major przez 8 lat ukrywał się we własnoręcznie przez siebie bunkrze, wybudowanym w środku lasu.

Na początku 2017 roku Fundacja Red is Bad otoczyła opieką majora Kiszkę, zapewniając Mu wsparcie rzeczowe oraz stabilność finansową, tym samym odejmując trosk i zmartwień. Pan Major zapisał się w naszej pamięci jako wyjątkowo niezłomny człowiek, do końca walczący o swój honor i ideały. Jego największym marzeniem była wolna, niepodległa Polska. Usłyszeliśmy wiele ciepłych słów od małżeństwa Państwa Kiszków, które jeszcze mocniej zmotywowały nas do niesienia pomocy w ramach Fundacji.

W dniu 14 czerwca 2017 r. Major Kiszka odszedł na wieczną wartę. Cześć Jego Pamięci!